Opening Boxem Tunnel

Zwolse 1.000 meter Tijdrit

Bouwbedrijf Salverda organiseert vrijdag 16 oktober 2015 in samenwerking met Stichting Sport Evenementen en Stichting Sportief Zwolle de ‘Zwolse 1.000 meter Tijdrit’. Dit sportieve evenement wordt georganiseerd ter ere van de opening van de Boxem Tunnel en mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, de gemeente Zwolle, Salverda en ondersteunende partners.

Boxem Tunnel
In opdracht van de gemeente Zwolle heeft bouwbedrijf Salverda de Boxem Tunnel gerealiseerd. De tunnel maakt deel uit van de tweede fase van de Hasselterweg (N331), de provinciale weg tussen Hasselt en Zwolle. De nieuwe Hasselterweg is aangelegd vanwege de ontwikkeling van de wijk Stadshagen. Met de komst van de nieuwe Hasselterweg wordt verkeer niet meer - dwars door de wijk - langs de Milligerplas geleid, maar om de wijk heen, hetgeen sluipverkeer voorkomt.

De tunnel is gesitueerd waar de wegen Stuurmansweg, Oude Wetering en Milligersteen elkaar kruisen. Dit is knooppunt de Boxem. Langs de weg Oude Wetering loopt een wetering, genaamd de Oude Wetering. Door het verkeer met een tunnel onder de Oude Wetering door te leiden blijft het karakteristieke lint en knooppunt de Boxem gehandhaafd voor deze locatie. De tunnel heeft een lengte van ongeveer 550 meter en een breedte van ongeveer 11,5 meter. Het gesloten gedeelte is 160 meter lang. Het betreft een UAV-gc contract in ‘engineering en construct’ vorm. Dit wil zeggen dat Salverda verantwoordelijk was voor zowel de technische uitwerking als de realisatie van de tunnel. De Boxem Tunnel is voorzien van comfortabele en duurzame verlichting.

Naamgeving
De Boxem is een historische droogmakerij uit 1364 ten noorden van Zwolle en onderdeel van de polder Mastenbroek. De tunnel is op 16 november 2012 in aanleg gegaan. De naam is officieel vastgesteld door de gemeente Zwolle op 7 maart 2013. De maximumsnelheid in de Boxem Tunnel wordt 70 kilometer per uur.

Zwolse 1.000 meter Tijdrit
Bij deze spectaculaire race tegen de klok worden wielrenners uitgedaagd om de snelste tijd op de klokken te zetten over een afstand van 1.000 meter. De finishlijn wordt getrokken in de Boxem Tunnel, hetgeen het evenement extra speciaal maakt. Bovendien kunnen de wielrenners bij het inrijden van de tunnel een hoge snelheid bereiken. Een snelheid die misschien wel hoger ligt dan de maximaal toegestane snelheid van 70 kilometer per uur!

Voor wie?
Voor de Zwolse 1.000 meter Tijdrit zijn maar liefst zestig wielrenners geselecteerd, zowel dames als heren en jeugdrenners. Om 19.00 uur staat allereerst de jeugdsprint op het programma. Dit onderdeel wordt om 19.30 uur opgevolgd door de individuele tijdrit over 1.000 meter voor senioren.

Hoe werkt het?
Hoe gaat de Zwolse 1.000 meter Tijdrit in zijn werk? Net als bij een tijdrit in het profwielrennen wordt er achter elkaar gestart. Het parcours van 1.000 meter wordt volledig verlicht. De finishlijn komt in de Boxem Tunnel te liggen. Diegene met de snelste tijd mag plaats nemen op de ‘hot seat’ en blijft daar zitten totdat zijn/haar tijd wordt verbroken. Daarnaast is er ook een prijs voor diegene met de hoogste snelheid op de finishlijn in de Boxem Tunnel.

Vuurwerk
De Zwolse 1.000 meter Tijdrit en daarmee de officiële opening van de Boxem Tunnel wordt om 21.00 uur feestelijk afgesloten met spectaculair vuurwerk.